A kodkod – a világ legkisebb macskája

Kodkod

Talán álmunkban sem gondolnánk, de Dél-Amerikában él a világ legkisebb vadon élő macskája is. A kodkodról van szó, amelyet a helyiek szinte kizárólag guiña néven emlegetnek. Nehéz megmondani, hogy melyik a világ legkisebb macskafaja, hiszen a kodkodnak komoly riválisai vannak. Például az Ázsiában élő rozsdafoltos macska és az afrikai feketelábú macska személyében. De az biztos, hogy ez a szinte kizárólag Chilében és Argentínában élő macska a maga 1-2 kilós súlyával és apró méretével biztos versenyben van az első helyért.

A kodkod bemutatása

Sokan sokszor keverik az Argentínában élő Geoffroy-macskával és csak szakértők tudják kisebb mérete, kisebb feje és vékonyabb farka alapján megkülönböztetni őket egymástól. Chilén belül is két különböző alfaja ismert, az ország középső részén élő faj nagyobb és kevesebb folttal rendelkezik. Másak mint az ország déli részén élő egyedek, de ebből ne higgyük azt, hogy olyan sokan vannak. Az egész amerikai kontinensen ebből a macskafajból él a legkevesebb, azok is főként az Andok erdőségeiben. És ennek megfelelően nem is nagyon tudunk sokat egyedszámáról, csak az biztos, hogy veszélyben van. Főleg Közép-Chilében, ahol az erdőségeket felváltó ültetvények miatt élőhelye teljes mértékben eltűnt.

Az erdő és a kodkod élete igen szoros összetartozik, kutatások igazolták, hogy újonnan telepített erdőben, megzavart környezetben képtelen sokáig élni. Az ember jelenlétét sem tudja tolerálni, inkább elbújik. Persze ezt egyre kevésbé tudja megtenni, hiszen például Chiloe-szigetén már csak vékony erdősávokban tudnak megélni az ültetvények, mezőgazdasági területek és utak között. Így elkerülhetetlenül találkoznak az emberekkel (és háziállataikkal, főleg tyúkjaikkal). Akik persze nem látják szívesen ezeket az állatokat, amelyeket a hagyományok és a legendák szerint vérszívónak is képzeltek. Hiszen a kodkod által elejtett tyúkokon a macska két foga pont olyan nyomot hagyott, mint a filmekből ismert vámpírok harapása.

Ismeretlen élőlény

Rendkívül szomorú módon túlságosan sokat nem tudunk erről a macskáról, szaporodásáról, mindennapi életéről. Fogságban jelenleg sem tartják sehol a világon, de egy chilei magánkezdeményezés keretein belül egy farmon próbálják tanulmányozni és szaporítani őket. Innen a tudás, hogy 2 hónapos vemhességi időszakkal rendelkeznek és egyes egyedeik akár 11-12 évig is élhetnek. Miután nem tudni pontosan hány egyed élhet még, de élőhelyük és a vidéki lakosság irányukban mutatott ellenérzései (és az ebből következtethető tettei) miatt valószínűleg helytálló a veszélyeztetett faj megállapítás. És sajnálatos módon azt is mondhatjuk, hogy ez is egy olyan élőlény lehet a világon, amely anélkül fog majd évtizedeken belül eltűnni, hogy igazán sokat megtudtunk volna róla. Van még ilyen állat, például a hoacin is.

Igazi élőhelyüknek számító erdőik hihetetlen ütemben pusztulnak, egyre több és több csapdát helyeznek ki a gazdák haszonállataik védelmében. Sűrűn történnek gázolások, pusztító betegségek ütötték fel fejüket soraikban. Plusz az egyre kisebb területekre beszűkülő egyedközösségek miatt csökken a genetikai sokszínűségük is. Szóval lehet most legyinteni, hogy egy ilyen macskával valószínűleg nem veszít semmit az emberiség. De mégis, minden egyes ilyen veszélyben lévő élőlénnyel egyre szomorúbb és kietlenebb jövő vár gyermekeink gyermekeire. Ami ellen persze sokat nem biztos, hogy tehetünk, de ha már tudunk róla, az is több a közömöbös beletörődésnél.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*