Még mindig nem tudni, mi történt az El Comercio újságíróival

Az újságírók

Most már három év eltelt azóta, hogy Matajéban, az ecuadori-kolumbiai határon az Oliver Sinisterra nevet viselő disszidens FARC-alakulat meggyilkolt három újságírót. Paúl Rivas, Javier Ortega és Efraín Segarra az El Comercio nevű újság munkatársai voltak és a rokonok, barátok szerint a mai napig nem történt előrelépés ügyükben. Tegnap reggel így a családtagok és ismerősök, illetve egyéb szimpatizánsok csendes tüntetést tartottak Quitóban, a Plaza Grandén. Azt követelték, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az üggyel kapcsolatos dokumentumokat és információkat.

De mi történt 2018-ban az El Comerció dolgozóival?

A térnek van egyébként jelentősége is, hiszen Lenín Moreno kormánya anno itt jelentette be, hogy a három ecuadorit meggyilkolták. Ez három héttel azután történt, hogy az újságírókat elrabolták március 26-án, még 2018-ban. Paúl Rivas fotós testvére, Ricardo Rivas szerint a kormány teljességgel ignorálta őket és követeléseiket, hogy igazságot szolgáltassanak a családnak. Az ő elmondása szerint még csak elhunyt testvére holmiját sem kaphatták meg. Arról pedig már nem is mernek álmodni, hogy megtudják, pontosan mi is történt 2018-ban.

Az El Comercio újságírói azért utaztak anno Esmeraldasba, hogy oknyomozó riportot készítsenek az ország határán zajló fegyveres konfliktusról. Az újságírók megerősített halálával aztán az Oliver Sinisterra Front vezetője, a Guacho álnéven ismert gerilla lett Ecuador egyik legkeresettebb embere. A családtagok ma már úgy vélik, hogy a kormánynak is lehet “vaj a füle mögött”, hiszen három éve minimális információ vagy egyéb hír sem jelenik meg a gyilkosságokkal kapcsolatos nyomozásról. Érdekesség, hogy Kolumbia már az elrablás idején közölte, hogy információk állnak rendelkezésére, miszerint az újságírókat meggyilkolták.

Állítólagosan, egy kolumbiai lap szerint az lehetett az újságírók halálának oka, hogy az elrablásuk után is komoly ecuadori csapatmozgások történtek a térségben, ami jelzés volt a gerilláknak. Az elkövetkező napokban több megemlékezés is lesz majd Ecuadorban, először holnap, március 28-án, aztán április 10-én is. Ez utóbbit élőben is lehet majd a Facebookon követni. A megemlékezésekkel a család célja az, hogy ne hagyják feledésbe merülni az ügyet.

Egyébként minimális elégtétel talán a családok számára, de 2018. december 21-én, egy katonai rajtaütés során egy mesterlövész lelőtte Walter Patricio Arízala Vernazát, azaz Guachot. Sőt az Oliver Sinisterra Front második számú vezetője, a “hupikék törpe”, azaz Pitufo is életét veszítette.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*