Megint tombolnak az erőszakos cselekmények Kolumbiában

Robbantás

A Tanulmányi Intézet a Fejlődésért és Békéért (INDEPAZ) egy esernyőszervezet Kolumbiában, amely olyan szervezeteket tömörít magában, akik a békéért küzdenek az országban. Az intézet nemrégiben közölte, hogy a most szombaton, Valle de Cauca járásban, Cartago településén történt mészárlás most már a 22. ilyen jellegű erőszakos konfliktus volt az országban. Az INDEPAZ a Twitter-fiókján tett közzé egy üzenetet, amelyben számolt arról, hogy a cartagói piac mellett történt brutális mészárlás jól mutatja, hogy az erőszak még messze nem szűnt meg Kolumbiában.

Folytatódnak az erőszakos cselekmények Kolumbiában

Az üzenetből az is kiderült, hogy két nőt és két férfit gyilkoltak meg a város piaca mellett fegyveresek, akik motoron érkeztek. És az erőszak listázása ezzel még nem ért véget az országban a hétvégén. Ugyanis nem sokkal ezelőtt, szintén Valle de Caucában, Corinto városában autóba rejtett pokolgép robbant. A polgármesteri hivatal előtt végrehajtott robbantásban 43 ember sérült meg és öt közeli épület is megrongálódott. A sérültek közül hatan súlyos állapotban kerültek kórházba, őket más városokba kellett átszállítani.

A kolumbiai védelmi miniszter, Diego Molano bejelentése szerint a FARC gerilláinak egyik disszidens frakciója, a Columna Móvil Dagoberto Ramos áll a támadás mögött. Korábban írtunk disszidens frakciókról itt. A Cejas álnév alatt futó gerilla által vezetett gerillacsoport a paramilitáris kolumbiai csoportok civilek ellen végrehajtott támadásai miatt harcol a kormányzat ellen. Ezért volt most is az önkormányzati épület a célpont. Komoly károkat sikerült is okozni az épületben, de sajnálatos módon a támadásban civilek is komolyabban megsérültek.

Az épület bal oldalára parkolták le az autót még korábban pénteken. És ebben elrejtett pokolgép lépett működésbe pénteken délután fél négykor, amikor a város ezen része amúgy is elég zsúfolt. A kolumbiai elnök, Iván Duque az események után azonnal utasította a katonai vezetést és a védelmi minisztériumot, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket. Az elnök Twitter-fiókján arról írt, hogy a terrorizmus és erőszakos cselekmények minden formáját elutasítják. Illetve az ellene irányuló harc folytatásáról beszélt. Ugyanígy elítélte az eseményeket az Amerikai Államok Szövetségének kolumbiai békefolyamatért felelős missziója is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*