Az elfelejtett felfedező – Rodrigo de Triana története

Amikor Amerika felfedezéséről van szó a történelemből, mindenki kapásból rávágja, hogy Kolumbusz Kristóf volt a felfedezője. Természetesen ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hiszen sok álláspont szerint a vikingek fedezték fel jóval korábban, megint mások teljesen más elméleteket vallanak. Mindenesetre a legelfogadottabb tézis szerint ő volt a felfedezője a kontinensnek. Viszont ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor valójában nem Kolumbusz, hanem egyik tengerésze, egy bizonyos Rodrigo de Triana volt az, aki megpillantotta először a szárazföldet.

Rodrigo de Triana története

Az 1469-ben a spanyolországi Andalúziában található Lepében született Rodrigo Pérez de Acevedo (más vélemények szerint Juan Rodríguez Bermejo) néven, egy helyi fazekas és nemes, bizonyos Vicente Bermejo és Sereni Betancour gyermekeként. Apját egyébként egyes történetírók szerint élve elégették, amikor rajtakapták, hogy zsidókkal üzletelt. Ez akkor történt, amikor a fiú éppen az Újvilág felé utazott. 1492-ben tehát Triana 23 éves volt még csak, amikor szolgálatba lépett Kolumbusz Kristóf La Pinta nevű hajóján. Ő volt éppen ügyeletben október 12-én hajnali kettő óra körül az árbóckosárban, amikor megpillantotta a helyi őslakosok által csak Guanahaninak nevezett szigetet. Ez ma a Bahama-szigetekhez tartozik. Ekkor kezdett el kiabálni hangosan, hogy “¡Tierra! ¡Tierra!”, azaz “Föld, föld!”.

Kolumbusz mindenesetre naplójában ezt annyiban árnyalta, hogy állítása szerint ő már elalvás előtt előző este 10 órakor látott fényeket a távolban, csak akkor még nem volt benne biztos, hogy szárazföldről van szó. El is nevezte a szigetet San Salvadornak, egyrészt Jézus Krisztus előtti tisztelgéseként. Másrészt köszönetképp azért, hogy az Úr megmentette az életét a hosszú utazás után. Végül aztán Triana neve a múlt homályába tűnt, ma már nem nagyon emlékszik senki rá a felfedezéssel kapcsolatban.

A történet folytatása és szomorú vége

A spanyol király egyébként a földet először megpillantó tengerésznek 10 ezer maravedí érmét kínált fel, de mivel Kolumbusz vitatta, hogy Triana fedezte fel Amerikát először, így nem kaphatta meg jutalmát sem. Ez komoly csalódás volt számára, így miutá visszatért az utazásról Spanyolországba, Afrikába hajózott tovább és muszlim hitre tért át. Ettől függetlenül a későbbiekben is vett részt a király által szervezett expedíciókon, 1525-ben García Jofre de Loaisával utazott el a Fűszer-szigetekre.

Ezen az úton együtt hajózott Juan Sebastián El Canóval, aki 1522-ben a világ első Föld körüli útját teljesítette Fernando de Magallanes oldalán. A fűszer-szigeteki út 1525 és 1536 között zajlott és ennek végéig kapta fizetését özvegye, Catalina Muñoz. Ugyanis Triana 1526. június 24-én életét veszítette a ma Maluku-szigetekként ismert szigetcsoportnál. Ez ma Indonéziához tartozik és korábban Fűszer-szigetek néven ismerhettük őket. Érdekesség, hogy sokan vitatják Triana felfedezését. Hiszen a becslések és számítások szerint a jelzett időpontban a La Pinta még 205 kilométerre kellett, hogy legyen a szigettől. Amit a Föld görbületét is figyelembe véve egyszerűen nem láthatott.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*