Megint ölhettek a paramilitáris csoportok Kolumbiában

Sajnálatos és megdöbbentő módon mostanában már szinte minden nap be lehetne számolni a Kolumbiában történő gyilkosságokról, amelyek keretében egykori FARC-gerillákat vagy éppenséggel civileket gyilkolnak meg paramilitáris csoportok. Sokan valószínűsítik, hogy a kormány állhat ezen paramilitáris alakulatok támogatása mögött, de ezt a vezetés folyamatosan és kategorikusan cáfolja. Egy újabb, friss tragédiáról lehetett ma hírt kapni az országból, ahol Antioquiában meggyilkoltak három embert. Már az ENSZ is elítélte a történteket.

A paramilitáris csoportoknak lehet köze a történtekhez?

Jelenleg a hatóságok még vizsgálják mi történhetett El Guamal falujában, ahol meggyilkolták a három embert, köztük egy 13 évesnél is fiatalabb gyermeket. A helyi önkormányzat beszámolója szerint valószínűleg bandák közötti nézeteltérések vezettek a halálesetekhez, de ezzel ellentmondó beszámolókról is lehet olvasni. A három elhunyt megérdemli, hogy név szerint is leírjuk neveiket: Yulieth Natalia Díaz Carmona, Julián Vanegas Marulanda és a 13 éves Michel Daiana Sánchez Díaz halt meg a mai napon.

Azt még nem tudni, hogy pontosan ki és miért ölte meg az áldozatokat. Illetve egyáltalán érintettek voltak-e valamelyik banda vagy paramilitáris csoport tevékenységében. A környéken elég közismert már egy ideje, hogy a Gaitanista Önvédelmi Csoport nevet viselő paramilitáris alakulat komoly jelenléttel bír a térségben, ahogy bűnbandák is igyekeznek hasznot húzni a drogkereskedelemből és védelmi pénzek szedéséből. Ezen felek között sokszor komoly összecsapások robbannak ki, amelynek vannak vétlen áldozatai is.

Mindhárom áldozat golyóktól szenvedett sérüléseket. Egyikük már a helyszínen meghalt, a másik két áldozat a városi kórházban veszítette életét. Idén ez volt már a 32. ilyen szintű mészárlás Kolumbiában. De Antioquia déli részén nemrégiben már meggyilkoltak öt embert egy kávéültetvényen. Akkor is a paramilitáris fegyveres csoportokat hibáztatták a helyiek és a hatóságok is, de sajnos túl sokat nem sikerült tenni az ügyben. Így tehát nem meglepő, hogy újra újabb és újabb egykori FARC-fegyveresek veszik fel a fegyvert.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*