Meghalt Augusto Pinochet egyik jobbkeze

Miközben Chile a hétvégén megrendezendő önkormányzati választásra készül, nem kapott túl nagy hírverést Fernando Torres Silva halála. Torres a chilei hadsereg főügyésze volt Augusto Pinochet diktatúrája alatt 1973 és 1990 között és őt tartották az egyik fő karakternek Pinochet diktatúrájában. Emberiség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolták meg korábban. A férfi egy santiagói katonai kórházban halt meg még szerdán, miután kegyelmet kapott a jelenlegi chilei elnök, Sebastián Piñera kormányától.

Augusto Pinochet ügyésze úgy játszott az igazsággal, ahogy kérték

Erre azután került sor, hogy Torres rendkívül súlyos egészségügyi állapotba került a punta peucói börtönben. A prosztatarákja áttétes lett a csontjaira, emellett pedig szív- és érrendszeri betegsége is súlyosbodott. Az Alejandra Matus chilei újságíró által jegyzett “A chile igazságszolgáltatás fekete könyve” szerint Torres nagyban hozzájárult a diktatúra alatt elkövetett visszaélésekhez. Törvénytelen letartóztatások és a megengedettnél jóval tovább tartó őrizetek során Pinochet politikai rendőrei rendkívül súlyos kínzásokat követtek el.

De emellett a nyolcvanas években is mindent elkövetett ügyészi minőségében, hogy az emberi jogsértéseket eltussolja és segítő kezet nyújtson a kínzásokat és jogsértéseket elkövetők felmentésében és ügyeik elsimításában. Augusto Pinochet diktatúrájának egyik kulcsfiguráját a chilei hírszerzés biokémikusának, Eugenio Berríosnak a meggyilkolása kapcsán ítélték 10 év és 1 nap börtönbüntetésre. Berríost még 1992-ben ölték meg Uruguayban, valószínűleg Torres és Pinochet utasítására, hogy elhallgattassák.

Ugyanis Berríos volt a felelős a chilei diktatúrában a katonai vezetés ellenzékének kémiai anyagokkal és fegyverekkel történő eliminálásért. Egyébként Torres egészen 1999-ig a hadseregben dolgozott vezető ügyészként, csak akkor mondott le, amikor ebben az évben letartóztatták Pinochetet Londonban. Torres amúgy sokak szerint felelős az 1982-ben meggyilkolt szakszervezeti vezető, Tucapel Jiménez haláláért is. Büntetését végül csak 2015-ben kezdte meg a Berríos-gyilkosságért, de már nem tudta letölteni. Halála valószínűleg sok egykori áldozatnak és megkínzottnak, valamint családjaiknak nyújt valamilyen elégtételt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*