Cerro Medanoso – Dél-Amerika legmagasabb homokdűnéje

Teljesen hivatalos, naprakész adatokat lehetetlenség találni róla, mégis a legtöbb helyen a világ egyik legmagasabb homokdűnéjeként hivatkoznak a Carrera Pinto és Llano de Llampos között fekvő ún. Medanoso-régióban fekvő Cerro Medanosora (“Homokos hegy”). Az atacamai dűnetenger részét képezi és úgy hozzávetőleg 550 méter magas lehet. Ha a tengerszinttől számítjuk, akkor majdnem 1700 méter. Ezzel Chilében egyértelműen a legmagasabb ilyen természeti képződmény, de világszerte alig néhány olyan dűne van még, amely vetekedhet vele magasságát tekintve. Copiapó irányából a legkönnyebb megközelíteni a C-31-es úton. Galleguillos bányájának kereszteződésénél kell letérni és a 40 kilométeres távolságot figyelembe véve úgy fél óra alatt meg lehet tenni az utat. Ajánlott négykerék-meghajtásos autóval érkezni, aki autóval jön, ugyanis itt azért komoly homokmennyiségre kell számítani.
És íme, a hóval borított Cerro Medanoso:

Mitől különleges a Cerra Medanoso?

Alapvetően a Medanoso nem teljesen homokból áll, nagyobb mennyiségben képezik részét 1 milliméter átmérőjű apró, barna kavicsok is. Valószínűleg ez tette lehetővé ennek a nagy magasságnak a kialakulását, amely ma egy futurisztikus táj részét képezi. És turisták, kalandorok egyik kedvelt célpontja. Sőt, van egy olyan sport is, amelynek egyik legfelkapottabb dél-amerikai célállomása ez a dűne. Hiszen a homokdeszkázás elvakultjai gyakran keresik fel a helyet egy-két jó csúszásra. Ezek a homokdeszkások nagyjából ugyanúgy csúsznak és akrobatikáznak, mint hódeszkás társaik. De itt azért jóval kisebb a kockázat és a költség is.

San Pedro de Atacamából elég sűrűn szerveznek ilyen túrákat az Atacamába. Emellett Chilében még jó homokdeszkás helyek a Cerro Dragón Iquiquében, a Halál Völgyének dűnéi, de még Valparaíso környékén is találhatunk ilyeneket. Ha akarjuk, mi is simán hozzácsapódhatunk egy ilyen brigádhoz:

Persze nem a csúcsán még hóval is borított Cerro Medanoso az egyetlen érdekesség errefelé. Ez a Medanoso-régió az Atacamában elég sok helyen “Dűnék tengere” néven is fut. Hiszen hatalmas dűnék és holdbéli tájak váltogatják egymást, nem csoda, hogy még anno a Dakart is elhozták erre. És ha emlékeink nem csalnak, több versenyző számára az itteni homok jelentette a verseny végét. További dél-amerikai világrekorder természeti képződményekről itt olvashatunk!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*