A Macri-ügy: nyomozás az egykori argentin elnök után

Bolíviai tüntetés
Forrás: voa.com

Az egykori argentin elnököt, Mauricio Macrit bíróság elő fogják állítani Argentínában, miután pénteken hivatalos is megvádolták. Az egyik buenos airesi ügyész vádja szerint minősített fegyvercsempészet cselekményét követte el. A vád azon alapul, hogy nem sokkal az Evo Morales ellen végrehajtott puccs után hatalomra került bolíviai elnök, Jeanine Añez kormányának szállított Argentína fegyvereket Bolíviába. Claudio Navas Rial ügyész pénteken vállalta, hogy nyomozást indít Macri ellen a jelenlegi argentin kormány által benyújtott kereset alapján.

Mauricio Macri fegyvercsempész lenne?

A fegyvercsempészet még 2019. novemberében történt és Mauricio Macri mellett akkori minisztereit, Patricia Bullricht és Oscar Aguadot is megvádolták. De nem csak őket, hanem további magasrangú argentin tisztviselőket fognak perbe rövidesen. Köztük például az akkori bolíviai argentin nagykövetet vagy éppen a hadsereg akkori vezérkari parancsnokát. Első körben az ügyész most dokumentumokat kért mindkét országtól a vizsgálatok megkezdése érdekében. Viszont fontos, hogy ez az ügy csak a fegyvercsempészet ügyében indult.

A jelenlegi argentin vezetés szerette volna, ha hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt is vád alá helyezik Macrit, de ez jelenleg nem történt még meg. Alberto Fernández argentin elnök már korábban is azzal vádolta Macrit és minisztereit, hogy fegyvereket küldtek Bolíviába. Ezzel pedig nem csak egy jogellenes puccsot akartak konzerválni, de hozzájárultak sok bolíviai tüntető halálához, akiket a vádak szerint Añez utasítására lőttek le több bolíviai nagyvárosban is. A fegyvercsempészet ténye egészen mostanáig nem volt ennyire ismert.

Azután került napvilágra, hogy maga a bolíviai vezetés nyújtott be hivatalos panaszt Argentínánál és szólított fel egy mindenre kiterjedő nyomozásra. Erre válaszul Fernández elnök azonnal bocsánatkérő levelet küldött a bolíviai elnöknek, Luis Arcénak (aki egyébként a Morales-vonalat viszi tovább Bolíviában). Ebben kiemelte azt is, hogy mindenben együtt fognak működni azért, hogy megtalálják a felelősöket. Azokat, akik hozzájárultak a bolíviai erőszakos cselekményekhez Jeanine Añez rövid elnöksége során.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*