Továbbra is követelik Giammattei lemondását Guatemalában

Tüntetés
Forrás: Twitter.com

2020 óta a közép-amerikai Guatemala elnökének Alejandro Eduardo Giammattei Falla számít, aki korábban a guatemalai börtönökért felelős igazgató volt. Ugyanezen év novemberében komoly politikai konfliktus alakult ki az országban egy költségvetési javaslat okán. Ugyanis a költségvetésből Giammattei kormánya főleg magáncélú infrastrukturális fejlesztéseket akart támogatni, a szegénység és a gyermekéhezés felszámolása helyett. Olyan szintű volt a felháborodás, hogy a tüntetések során felgyújtották a parlament épületét is. Emellett komoly bírálatok érték Giammatteit a COVID-19 járvány kezelése miatt is, de a mai napig nem mondott le, hiába követelik ezt folyamatosan.

Giammattei nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel

Most szombaton is komoly tüntetés volt a fővárosban, Tegucigalpában, ahol sok ezren vonultak fel Giammattei és egészégügyi miniszterének lemondását követelve. A felvonulók hatalmas táblákat emeltek a magasba a kormány székhelyének számító Nemzeti Kulturális Palota előtt. És a lemondásra való felszólítás mellett tiltakoztak az aktivisták őrizetbevétele és az ellenzékiek elhallgattatása miatt is. Az egészégügyi miniszter a pandémiás helyzet miatt van célkeresztben, ugyanis továbbra is nagyon lassan halad az országban az oltási program.

A program, amelynek fő motorját egy olyan vakcinabeszerzési projekt adná, amely sokak szerint rendkívül előnytelen volt Guatemalára nézve, ráadásul csak növelte az államadósságot. És a tüntetések nem fognak abbamaradni, ez nem kérdés, a guatemalai felhasználók a közösségi oldalakon ezerszám osztják meg pl. a #GiammatteiAssino és a #ElPeorPresidenteDeLaHistoria hashtageket. Közben az egészségügyi miniszter ugyanezen a napon azt jelentette be, hogy az ország megyéinek felében a legmagasabb fokú vészhelyzet van a koronavírusos esetek száma miatt.

Az elmúlt 24 órában az országban 3000-nél is több új fertőzöttet regisztráltak és meghalt 45 ember. Ezzel már majdnem 10 ezer ember halt meg Guatemalában a járvány kezdete óta koronavírusban, de ezek a számok a kormányzati adatok, becslések szerint ennek sokszorosa lehet a valós adat. És közben a gazdasági helyzet sem túlságosan fényes, így érthető a teljes társadalmi frusztráció. A kérdés, hogy Giammattei képes lesz-e valamiféle megoldást kínálni, vagy csak a tüntetések elfojtása marad az egyetlen út.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*