Ki ölte meg Andrés Escobart és mi lett vele?

Andrés Escobar

Andrés Escobar Saldarriaga egy kolumbiai labdarúgó volt, aki a kolumbiai válogatottban játszott hátvéd poszton. Szerepelt az Atlético Nacional, a Young Boys csapataiban is, előbbiben a mai napig gyakran megemlékeznek róla. Igazi úriembernek tartották a pályán, tisztán és mindig nyugodtan játszott. Valószínűleg egyébként a világ nem emlékeznek rá, ha az 1994-es labdarúgó-világbajnokságon nem rúg egy öngólt. Egy öngólt, ami Kolumbia kieséséhez vezetett a tornán. A VB után Escobar úgy döntött, hogy elutazik Kolumbiába és időt tölt a csapattársaival és ottani barátaival.

Az Andrés Escobar-gyilkosság

Mindössze öt nappal azután, hogy Kolumbia kiesett a VB-ről, barátaival betért egy bárba Medellínben. Ez volt a képen látható El Indio.

Egész jól érezte magát az este folyamán, hajnali háromkor, 1994. július másodikán indult haza. Egyedül szállt be az autójába a parkolóban, amikor három férfi lépett oda hozzá. Vitába keveredtek és ekkor dördültek el a lövések, szám szerint hat, pont kétszer annyi, amennyi gól azon az emlékezetes Egyesült Államok elleni 2-1-es vereséggel végződő mérkőzésen született. A lövésektől súlyosan vérző Escobart kórházba szállították, de 45 percen belül elhunyt.

Még aznap elkapták a gyilkosságot elkövető Humberto Castro Muñozt, aki a Gallón-testvérek testőreként dolgozott. A Gallón-testvérek nagyon ismertek voltak Medellínban a drogkartellekhez fűződő kapcsolataik miatt. Castrot állítólag a két testvér utasította arra, hogy végezze ki Escobart, mert (ismét csak állítólag) mindketten nagyon sokat veszítettek azon a fogadáson, amit Kolumbia győzelmére tettek fel. 1995. júniusában bűnösnek találták Castrót és 43 év börtönbüntetésre ítélték. Később ezt lecsökkentették 26 évre egy törvényváltozás miatt 2001-ben.

Végül 2005-ben, 11 év büntetés letöltése után további engedményeknek köszönhetően jó magaviselete miatt szabadon is engedték. A mai napig megoszlanak arról a vélemények, hogy miért is történt a gyilkosság, Castro sosem adott erre igazi választ. Egyesek szerint az öngól miatti fogadási veszteségek okán ölték meg, mások szerint szimplán rossz időben volt rossz helyen, de vannak olyanok, akik szerint csak ki akarták rabolni. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint egyébként Castro még mindig Medellínben él és már nem beszél az 1994-ben történtekről.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*