2021. szeptember 11-én hunyt el a Fényes Ösvény alapítója

Fényes ösvény

Nehéz sok témában évértékelést írni 2021-ről, hiszen egy év alatt rengeteg különleges esemény történik a világban. A forradalmi világnézetűek szempontjából szeptember 11.-e még egy szempontból lesz szomorú mementó. 2021-ben ezen a napon hunyt el a perui forradalmi mozgalom, a Fényes Ösvény alapítója, Abimael Guzmán. Már a kezdetektől fogva maoista, marxista-leninista mozgalomnak tartották a Fényes Ösvényt, amely 1980-ban robbantott ki komoly harcot az államhatalom ellen. “Presidente Gonzalo” szeptember 11-én, reggel hat óra negyvenkor veszítette életét.

A Fényes Ösvény Abimael Guzmán elfogásával omlott össze

A perui büntetésvégrehajtás közleménye szerint a 86 éves alapító és vezető egészségügyi komplikációk miatt veszítette életét, miután közel 30 évet töltött egy szigorúan őrzött perui börtönben. Guzmán filozófiatanárként döntött úgy, hogy forradalmat indít Peruban még a hetvenes években. A maoista irányvonalat követve tisztában volt vele, hogy először a vidéki területeket kell irányítása alá vonni, majd ezután lehet a harcot a városi területekre átvinni. A Fényes Ösvény szervezete több szempontból is különleges volt.

Például azért, mert a parancsnokainak jelentős része nő volt és a harcosok fele is nőként vette fel a fegyvert egy totális kommunista állam létrehozásáért. A harcuk nagyon gyorsan brutálissá vált, ami azt jelentette, hogy mindenkit támadtak, még a többi kommunista mozgalmat és a vidéki parasztokat is. Bár erről Guzmán mindig úgy nyilatkozott, hogy egyedi és elszigetelt esetek történtek csak, a többivel csak a mozgalmat akarják befeketíteni. Guzmán saját magát egyébként a marxizmus negyedik kardjának tartotta, Karl Marx, Vlagyimir Lenin és Mao Ce-Tung után.

A Fényes Ösvény egyik legdurvább támadása 1992. július 16-án történt, amikor pokolgépet robbantottak a perui fővárosban. Ezután nem sokkal később fogták el Guzmánt Limában. Elfogásának körülményei is érdekes voltak, hiszen elég sok gyanús házat figyelt meg a rendőrség a Fényes Ösvény utáni kutatásban. És egy háznál feltűnt a nyomozóknak, hogy nem egy személytől elfogadható mennyiségű szemetet dobnak ki az egyik házban, ahol egyébként papíron csak egy ember lakott. Így kapták el végül Guzmánt, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Halála előtt éhségsztrájkot is folytatott, ez csak gyorsította leépülését. Szeptember 24-én hamvasztották el a testét és maradványait ismeretlen helyen szórták szét.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*