Újabb halottak az újabb kolumbiai FARC gerillaharcban

ELN

Bár Kolumbiában a Las FARC fegyverletétele óta jelentősen csökkent az erőszak szintje, a mai napig megmaradt egy alacsony intenzitású konfliktus. Ezt a Las FARC-ból kivált frakciók és az Ejército de Liberación Nacional, azaz az ELN tartja fenn. Viszont ezen szervezetek nem csak a kormány és a paramilitáris csoportok, hanem sokszor egymás ellen is harcolnak. Január 2.-a óta lehet arról olvasni a különböző helyi újságokban és a közösségi médiában, hogy kisebb-nagyobb összetűzések voltak Arauca megyéjében, Tame, Fortul, Saravena és Arauquita települések környékén.

Ezért folynak harcok a FARC frakciók és más fegyveres csoportok között Kolumbiában

A Venezuelával határos vidékeken az ELN csapatai a Las FARC bizonyos frakcióival csaptak össze és a harcok során több tucat ember életét veszítette. Az év eleje óta 23 ember haláláról érkezett információ, közülük hatan Tame, 17-en Saravena környékén estek áldozatuk az erőszaknak. A belügyminisztérium közleménye szerint a harcok oka az, hogy az ELN és az egykori las FARC tagokból álló Segunda Marquetalia vitába keveredett a terület drogkereskedői útvonalainak ellenőrzése miatt. Más elméletek szerint a háttérben az állhat, hogy a Segunda Marquetalia 2021 végén befejezte működését. Annak köszönhetően, hogy más szervezetekkel folytatott harcokban két vezetőjét, Romañát és El Paisát is elveszítette.

Érdekesség a történetben, hogy a január óta tartó harcokban több venezuelai állampolgárságú ember is életét veszítette. Az elhunytak között volt El Flaco, a Las FARC új frakcióinak egyik vezetője is, akit több okból is köröztek az állami hatóságok. A kormány továbbra is fenntartotta azt a vérdíjat, amelyet az Antonio és Arturo hívónéven ismert egykori FARC vezetők ellen írtak ki korábban. De sok millió dollárt ér az ELN bármely vezetőjének rendőrkézre juttatása is. A helyi lapok arról írnak, hogy a legnagyobb problémát a 10. Front néven ismert egykori FARC-frakció okozza.

A Gentil Duarte által vezetett csoport ugyanis komoly összetűzésben van az ELN-nel, a Segunda Marquetaliával. Plusz még a venezuelai oldalon lévő csoportokkal és a katonasággal is. A nagy probléma a kormány számára az ellenük való harcban az, hogy a Venezuela és Kolumbia határán lévő vidéken nem igazán lehet elkülöníteni az itt élő lakosságtól a gerillákat. Teljesen integrálódtak a csoportok a helyi falvakba és sok esetben a falusiak sem igazán segítőkészek a kormánnyal szemben. A las FARC egy békeegyezmény keretében tehát letette a fegyvert és békemegállapodást kötött. Viszont rengeteg kivált frakció és az ELN tovább folytatja a harcot, sokszor összefonódva helyi bűnözői csoportokkal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*