Több hete el vannak zárva a külvilágtól perui falvak

A Peru északi részén bekövetkezett földcsuszamlások miatt több településsel megszakadt a kapcsolat. Specifikusan ez a helyzet Huaracpampa település esetében, amely Pamparomás körzetben található, Huaylas tartományban, Ancash régióban. Jordi Rivera Rivas, egy helyi lakos szerint már két hete nem tudják elhagyni a települést. Ez a probléma a településen élő összes családot aggasztja, és ezért kérik a regionális hatóságokat, hogy biztosítsák a szükséges gépeket és segítséget. És más perui falvak esetén is hasonló a helyzet.

A perui falvak támogatásra számítanak

Rivas arról számolt be, hogy a földcsuszamlások miatt az egyetlen út, amely Huaracpampát Moros körzetével köti össze, megsemmisült. Az út és a rajta lévő hidak megrongálódtak, és nem teszik lehetővé a személygépkocsik és teherautók ki- és behajtását a faluba. A körzetbe csak gyalogosan lehet eljutni; ez a gyalogos út azonban több mint hét órát is igénybe vehet, mivel az út kanyargós. A helyi lakos rámutatott, hogy járművel általában másfél óráig tartana ugyanez.

Ez a helyzet komoly probléma a perui lakosság számára, mivel a boltokban tapasztalható hiány miatt nem tudnak alapvető élelmiszerekhez jutni. Hasonlóképpen az orvosi ügyelethez sem tudnak fordulni, mert nem tudják ellátni a sürgősségi eseteket sem. Ha mégis súlyos eset történne, akkor hordágyon kell a beteget hosszú gyalogúton vinniük, hogy ellátásban részesülhessenek.

A Huaracpampában élő emberek, látva, hogy nem kapnak segítséget, fogták a szerszámaikat, és saját kezűleg kezdték tisztítani az utat. A közösségi oldalakra beküldött képeken látható, hogyan estek neki a helyiek, hogy eltávolítsák az utat elzáró köveket. Szükségük lenne azonban a gépek támogatására. Úgyhogy most a helyi családok arra kérik az Ancash regionális kormány és a központi kormány hatóságait, hogy küldjenek támogatást a munka felgyorsítása érdekében. Attól tartanak, hogy senki nem fog segíteni nekik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*