Tombol az ecuadori börtönlázadás

Katonák
Forrás: elcomercio.com

Most már sorozatban harmadik napja regisztrálnak rendkívül brutális, erőszakos cselekményeket az ecuadori Guayaquil megyei börtönben. Most csütörtökön egy tucat rab újabb zendülést indított el és megkíséreltek megszökni a börtönből. Az épület körül állomásozó katonák azonban szemfülesek voltak és egy nem messze lévő bozótos részen el is tudták kapni őket. Merész próbálkozás volt, hiszen jelenleg is 500 rendőr és katona van a helyszínen. A kísérlet után a Daule felé vezető utat teljesen lezárták. Egyértelmű tehát, hogy az ecuadori börtönlázadás hullámai nem csitulnak.

Az ecuadori börtönlázadás háttere

A börtön belsejéből jelenleg nagyon kevés információ érhető el, nem csoda, hogy hozzátartozók gumikat kezdtek el égetni a börtön felé vezető utak ellenőrző pontjainál. A legutolsó fejlemények szerint felfegyverzett katonák hatoltak be az épületkomplexumba és állítólag képesek voltak kontroll alá vonni a helyzetet. A helyzetet, amely teljesen elszabadult néhány nap alatt, jelenleg megerősítetten 79 halálos áldozatról tudnak.

Alapvetően nem is egyetlen lázadásról van szó, hogy a guayaquili börtön mellett komoly problémák merültek fel a fővárostól, Quitotól 80 kilométerre északra fekvő Latacunga város börtönében is. Még szerdán kezdődtek a durva cselekmények mindkét helyen, de állítólag már aznap sikerült a gyorsreagálású erőknek és a börtönőröknek úrrá lenni a problémákon. Az ecuadori elnök és a hatóságok is egyértelműen a bandákat tették felelőssé a cselekmények miatt. A nyilatkozatok szerint a szervezett bűnözés által kiváltott harcról van szó, amelyben a bandák komoly háborút indítottak egymás ellen az igen csábító hasznot kínáló drogkereskedelem irányításáért.

Összességében tehát a bandák közötti harcokban 79-en haltak meg néhány nap alatt, több száz elítélt próbált megszökni és végül fegyvereket, valamint más tiltott eszközöket is lefoglaltak. Sokan mindenesetre a kormányt hibáztatják a helyzetért, hiszen már évek óta képtelenek Ecuadorban a börtönhelyzetet rendezni. Kevés a pénz, kevés a börtönőr, nagy a túlzsúfoltság és semmi esély nincs a tényleges rehabilitációra. Így nem meglepő, hogy a hasonló lázongások nagyon gyakoriak, 2019-ben és 2020-ban legalább 33 elítélt halt meg hasonló erőszakos cselekményekben. Ezek után hirdettek szükségállapotot az összes ecuadori börtönben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*