Bezárták Buenos Aires egyik kórházát a pandémia közepén

Bár Magyarországtól ez egy elég távoli problémának tűnik, de Argentínát a napokban eléggé foglalkoztatja egy ügy. Ez az 1852-ben alapított, az Avenida Belgranón található Hospital Español kórházának kérdése. Nem másért, hanem a pandémia közepén történő bezárása miatt. Már hetek óta komoly viták zajlanak a kormányzat és Buenos Aires városa között több kérdésben. A kórház kérdése az egyik és alapvetően hasonló jellegű történeteket kell elképzelni, mint amit Budapest kapcsán látunk a polgármester és a kormány között. A kérdésben kulcsszerepe van a PAMI-nak, ami nem más, mint a Programa de Atención Médica Integral, kvázi egy egészségbiztosító. Valami olyasmi, mint a mi TB-nk, csak idősek, nyugdíjasok számára.

Mi történt Buenos Aires és a kormány között?

A lezárást az önkormányzat egyik szerve rendelte el több biztonsági szabály súlyos megszegése miatt. A döntést a PAMI vezetője, Luana Volnovich azonnal bírálta. Szerinte egyértelműen az egészségügyi miniszter, Fernán Quirós hibája, hogy idáig fajulhattak a dolgok és 70 ezer ember közvetlen egészségügyi ellátása kerülhetett veszélybe. A kormányhivatal vezetője szerint azonban egy függetlenül felülvizsgálati szerv javaslatára döntöttek a lezárás mellett. És egyben visszautasítja, hogy politikai kérdés legyen az ügyből.

Állítólagosan a döntést azután hozta meg Buenos Aires városa, hogy több szabályzat lejárt a kórházban és nem került frissítésre. Továbbá hiányzott a vészvilágítás a legtöbb folyosón és nem volt tűzérzékelő rendszer sem az épületek többségében. A megdöbbentő a történetben, hogy a döntést a pandémia közepén hozták meg. Amikor a Hospital Español tényleg komoly szerepet vállalt a Covid-betegek ellátásában. A helyzet azt is jelenti, hogy a mai napra kiírt 26 műtétet, 93 rákbeteget és 8 kemoterápiás pácienst el kellett utasítani. Amúgy az egészségügy nem csak Argentínában küszködik, itt a paraguayi katasztrófáról írtunk.

A PAMI bejelentette azt is, hogy pert indítanak a város ellen, hogy így igyekezzenek megvédeni a betegek jogait. Állítólag a PAMI felvette már a kapcsolatot Buenos Aires kormányzójával arról, hogy mit lehet tenni a drámai helyzetben, ami a kórház lezárása miatt kialakult. Mindenesetre azért nem volt teljesen váratlan a bezárás, az elmúlt években elég sokan bírálták már a Hospital Españolt a rendkívül leépült infrastruktúrája miatt. Mindenesetre a városi vezetés egyértelművé tette több nyilatkozatban is, hogy egy független szervezet politikától függetlenül döntéséről volt szó.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*