Teljesen összeroppanhat Argentína a neuquéni blokád miatt

A napokban az argentin televíziós csatornákat figyelve két nagyon fontos hír uralja a mindennapokat. Az egyik egyértelműen a Covid-19, amellyel kapcsolatban a második hullámról beszél mindenki, elemzik a helyzetet és az emberekkel beszélgetnek riporterek az utcákon. A másik hír Neuquén tartományt érinti, méghozzá az ún. neuquéni blokád miatt, amellyel az egészségügyi dolgozók lezárták a Vaca Muerta olajpala-mezők felé vezető utat. Az útlezárásokat az egészségügyi dolgozók kezdték még április hetedikén, azóta viszont már más szakmák dolgozói is csatlakoztak hozzájuk.

Hova vezethet a neuquéni blokád?

A lezárással magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelnek maguknak. A térségben működő olaj- és gázkitermelő cégek már most arra figyelmeztettek, hogy ez súlyosan érinti a napi kitermelési mennyiséget. És most már elég valószínű, hogy az ország sok millió pesót lesz kénytelen elkölteni olaj- és gáztermékek importjára. A helyzet roppant súlyos. Múlt héthez képest a napi termeléskiesés 10 000 hordóval csökkent napi szinten nézve, a földgáz esetén ez a csökkenés pedig már 3,5 millió m3/nap. A blokád egyébként komolyan érinti a Chilével fennálló kereskedelmi útvonalakat is.

A cégek most már ott tartanak, hogy a teljes leállásra és összeomlásra figyelmeztetnek. Áthidaló megoldásként ugyan alternatív útvonalakat kezdtek el használni, de ezek sok órával hosszabb menetidőt jelentenek és növelik a költségeket is. Egyes vállalatok arra kényszerültek, hogy helikopterekkel szállítsák be az embereket a munkahelyükre, hogy egyáltalán valamennyi termelés megtartható legyen. Bár a gépek nap-nap után állnak le, így nem tudni, hogy mi lesz. Napi szinten Argentínának a blokád 13 millió pesójába kerül és az összeg csak növekszik.

A környék benzinkútjain most már jelentkeznek a hiány tünetei, mivel a blokád érinti az állami YPF 25 ezer napi hordós kapacitással működő Plaza Huincul finomítóját is. És a megegyezés a kanyarban sincs, a hétvégén az állami egészségügyi dolgozók simán visszautasították a kormány 53 százalékos béremelési javaslatát. A fő okuk erre az volt, hogy a kormány nem azonnal, hanem részletekben, 2022. márciusáig bezárólag akarta a plusz pénzt bevezetni. Álláspontjuk szerint azonnali béremelés nélkül konkrétan a mindennapi ételért fognak harcolni a koronavírus elleni harc frontvonalában. Ugyanis sajnálatos módon Argentínában csak béremeléssel lehetne lépést tartani a hihetetlen ütemben romló pénzzel.

További konkluziók

És Argentínában most jön a tél, amikor a földgáz iránti kereslet csak növekedni fog. Gondoljunk bele, az elmúlt három év júniusait figyelve (ami ugye Argentínában a tél kezdete) átlagosan 133 millió köbméter földgázt termelt ki az ország, most viszont már csak 100 millió köbméternél járnak. A kieső termelés helyetti beszerzések 200 millió pesóval fogják gyengíteni Argentína kereskedelmi egyenlegét, ami súlyos csapás lesz a gazdaságpolitikára. Hiszen az argentin kormánynak kereskedelmi többletre lenne szüksége, hogy végre növekvő pályára állíthassa gazdaságát.

Remény van, hiszen még kedden egy csoport szakszervezeti tüntető elfogadta a béremelési ajánlatot, viszont egy jelentősebb csoport és a szakszervezetek nélküli tüntetők még kitartanak. És a különféle érdekcsoportok tüntetései és tiltakozásai más iparágakat is meg tudtak már bénítani. Itt például az agrárszektor helyzetéről írtunk korábban.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*