Nicaragua és a Covid-19 járvány

Egyes portálok hosszú hónapokon át bírálták Nicaragua szocialista vezetését a Covid-19 járvány kezelése miatt még a pandémia kezdetén. Viszont most az Oxfordi Egyetem és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által végzett tanulmányból kiderül, hogy a pandémia 1 éve alatt Nicarauga benne volt a 10 legbiztonságosabb ország között. Ezzel az egyetlen latin-amerikai állam volt a listán. Máshol keményebb helyzetek alakultak ki, mint pl. Paraguayban is. Amiért bírálták Nicaraguát, az a tény, hogy kicsit másképp közelítette meg a védekezés kérdését. Az ország Tajvan és Dél-Korea példáját követte.

Nicaragua és a Covid-járvány

A két ázsiai ország még 2002-ben sikeresen védett ki egy másik koronavírus-járványt, köszönhetően néhány fontos lépésnek. Nicaraguában már 2020. januárjában előkészítettek 18 kórházat Covid-betegek fogadására és egy teljes kórházat csak erre a célra különítettek el. Már januárban (!) ellenőrzőpontokat állítottak fel a határokon és kötelező karantént rendeltek el bizonyos országokból érkezők számára. Plusz már ekkor elkezdtek egy kampányt, amivel információval szerették volna ellátni a bizonytalanságban lévő lakosságot.

Nicaraguában egyetlen Covid-hullám volt csak, ezután rögtön sikerült ellaposítani a járványgörbét és így is maradt. A fertőzések és a halálesetek több mint fele 2020. májusa és júliusa között történt, onnantól kezdve az országban normalizálódott a helyzet. Mindenesetre erről túlságosan sokat nem lehetett olvasni a médiában. Mivel az ország nem követte a nemzetközi trendet és nem zárt le folyamatosan, volt olyan sajtóorgánum, amelyik bírálta a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) kormányát.

És nem kis portálokról beszélünk, a The Guardian vagy a The Washington Post is a nicaraguai elnök eltűnéséről és a járványkezelés kudarcáról írt. Alapvetően az információk többsége egy nicaraguai ellenzéki újságtól, a La Prensától származik. Ugye ez egy elég ismerős helyzet Magyarországon is – nem igazán egyszerű eldönteni, kinek higgyen az ember. Jelenleg most az oltási program zajlik az országban, orosz adományok segítségével több millió nicaraguait beoltottak már és az oltási program nem lassul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*