Colonia Dignidad – a háborús bűnösők menedékhelye

A mai nevén már Villa Baveria (Bajorfalu) néven ismert birtok (vagy akár hívhatjuk kis községnek is) története egy hihetetlen, filmekbe illő sztori. Hiszen az 1950-es években német bevándorlók által létrehozott település nagyon gyorsan titokzatos és rejtélyes hellyé vált. Főként azután, hogy az 1961-ben az NDK-ből gyermekmolesztálási vádak miatt Chilébe menekült Paul Schäfer itt hozta létre Méltóság Kolónia néven ismert birtokát. Amely jelenleg is 14 ezer hektáron terül el 35 kilométerre Parraltól, Maule régiójában. A Schäfer nevével fémjelzett időkben úgy 100-200 ember élhetett itt igen zárt körülmények között, amit szögesdrótok, őrtornyok, fegyveres őrök és még egy tank is biztosított, hogy teljesen önellátó módon országként működjön egy országon belül.

A Colonia Dignidad egy majdnem igazi ország volt

A fő megélhetési forrást és az élet alapjait a mezőgazdaság jelentette, de saját áramellátással, iskolával és kórházzal is rendelkeztek. Ezek miatt sokan szektának tartották a Colonia Dignidad közösségét, annak ellenére, hogy ők maguk világtól elvonuló magányos remetéknek nevezték inkább magukat. Hosszú évekkel a kolónia létrehozása után az is kiderült, hogy az eléggé nehezen megközelíthető, eldugott hely tucatnyi hírhedt náci háborús bűnös számára is menedékül szolgált hosszabb-rövidebb időszakokra. Sőt bizonyítékok igazolják, hogy még maga a hírhedt Josef Mengele is huzamosabb időt töltött itt. Be is perelték a német illetve a chilei államot pár éve, hogy elvileg az ő tudtukkal bujkáltak itt háborús bűnösök.

A hely ezenkívül is igen szörnyű titkokat rejtett éveken át, hiszen Schäfer iszonyúan durva rendszert alakított itt ki. Tilos volt mindenféle modern eszköz használata, megszokott volt a droghasználat, a verések és a kínzások is. Sőt a Pinochet-diktatúra alatt több száz embert szállítottak ide, mint a rendszer ellenségét. Hogy aztán ők az itteni kínzókamrák valamelyikében végezzék. Plusz akkoriban az állambiztonsági hivatal titkos laborokat is üzemeltetett itt.

A történet zárása

A mai napig nem ismert pontosan hány ember veszítette itt életét, de a hatóságok csak a kilencvenes években kezdtek el nyomozni a Colonia Dignidad ügyében. És ekkor derült fény arra is, hogy a 2010-ben egy santiagói börtönben elhunyt Schäfer társaival együtt több tucat gyermeket zaklatott szexuálisan éveken át. Még további 22 ember állt bíróság elé ezekben az ügyekben. Aztán az ügyek lezárulása (már amelyik lezárult mostanra) és a házkutatások megtörténte után lassan újrakezdődött az élet az ekkor már Villa Baveria néven futó kolóniában. Továbbra is főként német származású lakosokkal, de már teljesen nyitottan, legális körülmények között folyt itt az élet. És ma már bárki felkeresheti a helyet turistaként. Az itt élők már vezetőként segítik őket, miközben egy öreg Mercedes kisbusszal viszik őket körbe a területen.

Paul Schäfer egykori titkos bázisa és pincéje is felújítva, régi formájában várja a szörnyű múltat ismerő látogatókat. Ma már minden házban van internet és telefon is. Sőt, a lakosok többsége modern autókkal rendelkezik már és gyakran utaznak el Santiagóba vagy Parralba. A gyerekek Parralba járnak iskolába, étterem és szálloda várja a vendégeket, akikkel a lakosok most már nyíltan és szabadon beszélgethetnek. Mgis a legmegrázóbb az a múzeum, amely a Colonia Dignidad szörnyű történetét és titkait mutatja be. Alig néhány méterre attól az épülettől, amelyben évtizedeken át drogoztak be és zaklattak gyermekeket. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*