Elítélték a hírhedt 601-es zászlóalj parancsnokait

Az argentin San Martín-i Szövetségi Ítélőtábla az emberiség elleni bűncselekményekkel vádolt hatból öt embert életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt. Hazaárulás, jogellenes fogvatartás és súlyos kínzással elkövetett emberölés miatt, a “Montoneros Ellentámadás” elnevezésű ügy tárgyalásán. Miután elutasította a védelem kérését a vádak ejtésére, az Esteban Rodríguez Eggers, Matías Mancini és María Morgese bírákból álló Bíróság megállapította, hogy az említett bűncselekmények az emberiség ellen kerültek elkövetésre. Az ítéletet online olvasták fel.

A 601-es zászlóalj szörnyűségei

Az ügy azokat a katonákat érintette, akik részt vettek a Montoneros Ellentámadás nevű akcióban. A katonai diktatúra elleni ellenállást célzó műveletben 1976 és 1983 között, egy rendszerszintű terv részeként mintegy 30 000 embert gyilkoltak meg, tüntettek el vagy távolítottak el az országból. Rodríguez Eggers bíró, a fentebb említett Bíróság elnöke volt az, aki felolvasta Roberto Dambrosi, a 601. hírszerző zászlóalj pszichológiai tevékenységekkel foglalkozó részlegének vezetője és Juan Firpo, a 601. hírszerző zászlóalj biztonsági vezetője ellen hozott ítéletet.

Ezenkívül elítélték még: Jorge Banot, aki a Campo de Mayo helyőrség különleges műveleti részlegének (SOE) tagja volt. Eduardo Ascherit, aki szintén a Campo de Mayo helyőrségének tagja volt. Valamint Marcelo Sixto Courtaux-t, különleges hírszerzési vezetőt. Mindannyian a hadsereg hírszerzési egységeinek, a 601-es zászlóaljnak, a 201-es zászlóaljnak voltak magasrangú katonái. A vádlottak ezután magas pozíciókat töltöttek be a 601-es zászlóalj struktúráiban, amelyek alapvetőek a diktatúra legvéresebb műveleteiben vettek részt.

Jorge Norberto Apa, a Terrorizmus elleni osztály egykori kulcsemberének ítélethirdetését ügyvédje kérésére felfüggesztették, azzal az indokkal, hogy “nem érti az eljárást”, mivel súlyosan demens. Ezt most törvényszéki szakértők fogják igazolni. A 2019-ben kezdődött és most lezárult tárgyaláson 200 tanú tett vallomást a hadsereg hírszerzési struktúrájáról és a 601-es zászlóalj által elkövetett szörnyűségekről. A vádlottakat a titkos központokban végrehajtott cselekményekben vagy a műveletekben betöltött szerepük miatt vádolták meg. Mivel az emberiség elleni bűncselekményeket elrendelő és végrehajtó apparátus részesei voltak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*