Jesús Santrich meggyilkolását profik hajthatták végre

Santrich
Forrás: economist.com

Május 17-én súlyos csapást szenvedett el a FARC mozgalma, vagyis az utána létrejött frakciók és a kolumbiai nép elnyomása ellen küzdők harca. Egy, az állítólagosan a kolumbiai állam által felbérelt alakulat rajtaütött Venezuelában Seuxis Pausias Hernández Solartén, azaz Jesús Santrichen. Aztán egy komoly lövöldözés után további négy emberrel együtt ő is életét veszítette. Santrich mindössze 13 éves volt, amikor csatlakozott a Kolumbiai Kommunista Ifjúság szervezetéhez. Ezután három évtizeden keresztül volt tagja a FARC alakulatának, sőt, egyik fő vezetője is lett a csoportnak.

Jesús Santrich halálának margójára

Jelentős szerepe volt abban, hogy létrejöhetett a sokak szerint kulcsfontosságú 2016-ös békemegállapodás. Ennek eredményeként lett a FARC egy politikai párt Comunes néven, de Santrich rövid idő múlva ismét a dzsungelben találta magát. A FARC több száz veteránjából megalakult egy új frakció, a Segunda Marquetalia és újból harcot indított a kolumbiai kormány ellen. A harcosok között ott volt többek között Iván Márquez, Hugo Chávez régi jóbarátja és a FARC egyik legmagasabb rangú egykori vezetője is.

Ugye más frakciók létrejötte kapcsán már leírtuk, hogy a harc újraindításának fő oka minden esetben az volt, hogy a kolumbiai állam állítólagosan több pontban is súlyosan megsértette a békemegállapodást. És azért nem kell itt túl messzire menni a tényekért: a legtöbb veterán FARC-harcos nem kapott normális lakhatást, se munkalehetőséget, a paramilitáris csoportok ugyanúgy pusztítanak a kolumbiai vidéken, egyszóval szinte semmi sem vált valóra a sok ígéretből és az alkuban foglaltakból.

Ahogy a Segunda Marquetalia újrakezdte a harcát, azonnal megindult a hajtóvadászat a vezetők ellen. Így nagyon gyorsan megjelent egy 10 millió dolláros vérdíj Jesús Santrich fején. Állítólagosan ugyanaz a csapat kezdett el vadászni rá, akik 2020-ban megkísérelték elrabolni és meggyilkolni a venezuelai elnököt, Nicolás Madurót. Az elhunyt FARC-vezér volt halála idején felelős a Segunda Marquetalia és a Comunes között kapcsolat fenntartásért. Sokan úgy gondolják, hogy a májusi gyilkosság fő célja az volt, hogy a közben kirobbant kormányellenes tüntetőknek is üzenetet küldjenek – nincs értelme fegyveres harcba kezdeni.

És a Santrich elleni merénylet profi végrehajtása elég sok összeesküvés-elméletet elindított. Hiszen elég hihetetlen, hogy csak úgy, mindenféle segítség nélkül rábukkantak Venezuelában és meg is tudták ölni egy olyan rajtaütésben, amelyet profi kommandósoktól szoktunk látni. A gyilkosság semmilyen formában nem jelent azonban halálos csapást a Segunda Marquetaliára. Főleg annak tükrében nem, hogy milyen komoly társadalmi és gazdasági problémákkal küszködik a kolumbiai állam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*