Tovább folyik a FARC egykori fegyveresei elleni hajtóvadászat

Tovább folytatódik Kolumbiában a FARC egykori harcosai elleni paramilitáris hajtóvadászat. A legfrissebb hírek szerint La Macarénában nemrégiben meggyilkolták Yeison Ayala Ruizt, aki anno egyike volt azon gerillavezéreknek, akik aláírták a békeegyezményt a kormánnyal. Ezzel Meta megyében 2016 óta már a 28. exgerillát gyilkolták meg, az országban pedig ez már a több századik ilyen gyilkosság volt a béke aláírása óta. Ráadásul hasonló eset történt az országban alig egy héttel ezelőtt is. Így egyértelműen kijelenthető, hogy tovább folytatódik a FARC egykori harcosaival való leszámolás.

Nincs béke a FARC egykori harcosainak

Ayala Ruiz eredetileg a FARC – EP tagja és harcosa volt és éppen egy, La Macarena és San Vicente del Caguán között lévő farmra érkezett meg, amikor megtámadták. Három fegyveres férfi lépett oda hozzá és közelről lelőtték. A férfi jelenleg is része volt annak az integrációs folyamatnak, amelyet a békeegyezmény keretében indítottak el az országban. A La Macarénában található Urías Rondón Területi Kiképző Központba volt irányítva, Meta déli részén. Ugyanebben a megyében alig egy héttel ezelőtt hasonló támadás történt.

Akkor is paramilitáris fegyveresek hajtottak végre támadást Camilo Cufiño Mondragón és Juan Carlos Aguirre ellen, mindkettejüket meggyilkolták. Előbbi szintén aláírója volt a korábbi békeegyezménynek. A FARC egykori gerilláit képviselő párt egyik helyi képviselője szerint Meta megyében 2016, tehát a békeegyezmények aláírása óta nem volt béke. A paramilitáris fegyveresek ugyanis azóta is komoly hajtóvadászatot folytatnak a fegyvert letevő egykori gerillák ellen, becslések szerint már több százat kivégeztek közülük.

Nem meglepő egyébként az a tény, hogy sok egykori fegyveres visszatért a harchoz. Bár a FARC önmagában nem indult újra, bőven vannak mindenféle frakciók, amelyek kis töredékekként szétszórva próbálnak ismét fegyveres harcot indítani a kormány és az általa állítólagosan használt paramilitáris csoportok ellen. Ráadásul Metában is jelentős szerepe van a különféle drogkereskedő csoportoknak. Valamint azoknak a fegyvereseknek, akik különféle érdekcsoportok megbízásából küzdenek a területek irányításáért.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*