Egy tönkretett földi paradicsom megújulhat: Rosario-szigetek

Kolumbia kormánya a Rosario-szigetek nevű nemzeti parkban 500 év gyarmati és illegális megszállás után megpróbálja előmozdítani a felelős turizmust. Az ország nemzeti parkokért felelős hatósága óvatosan próbálja beindítani a fenntartható turizmust a karibi szigetvilághoz tartozó szigetek 27 szigetén. Míg a Nemzeti Földhivatal a szigetek 500 éves illegális megszállási történetének véget vetni. A környezetvédelmi minisztérium ezzel párhuzamosan pedig igyekszik helyreállítani a Rosario-szigetek egyedülálló víz alatti ökoszisztémájában és különösen a korallzátonyokban keletkezett károkat.

A Rosario-szigetek elég sokat szenvedett az elmúlt évszázadokban

A mai Kolumbia és Venezuela északi partvidékének nagy részéhez hasonlóan a Rosario-szigetek eredeti lakói a spanyol leírások és a kolumbiai régészek szerint karibi népek voltak. Ezek az őslakosok gyorsan eltűntek, miután az európai gyarmatosítók igényt tartottak a szigetekre. Majd a 15. század elején Cartagenát a spanyol korona egyik fő rabszolgapiacává tették Dél-Amerika karibi partvidékén. A szigetek a gyarmati korszakból származó beszámolók szerint menedékké váltak az afrikaiak számára, akik megpróbálták megszökni a rabszolgaságból.

Ez az illegális megszállás a 19. században ért véget, miután a kolumbiai forradalmárok elűzték a spanyolokat. A szigeteket állami tulajdonba vették, és eltörölték a rabszolgaságot. A Rosario-szigetek illegális elfoglalása a 2000-es évek elején vált ismét kérdéssé. Ekkor Kolumbia mára már megszűnt földügynöksége, az Incoder elkezdte bérbe adni azokat mindenféle kétes alakoknak. A Semana hetilap 2021 decemberében arról számolt be, hogy a Nemzeti Földügynökség az egyik szigetet, az Isla Majayurat a börtönben ülő, a csempészet és pénzmosás Pablo Escobarjának nevezett Alain Suaza számára adta bérbe.

A hatóságok most azon dolgoznak, hogy érvénytelennek nyilvánítsanak 42 olyan bérleti szerződést, amelyeket az Incoder jogellenesen hagyott jóvá. Azt állítják, hogy a korrupt Incoder tisztviselők egészen az ügynökség 2016-os, féktelen korrupció miatt történt felszámolása előtti utolsó napig hagytak jóvá illegális bérbeadásokat. Most a hatóságok az állami tulajdonban lévő szigeteket és strandjait a turisták számára elérhetővé kívánják tenni. Eközben a környezetvédelmi hatóságok megpróbálják megmenteni a szigetek korallzátonyait és a rengeteg trópusi halat a kihalástól, ami az 500 éve tartó rossz vízgazdálkodás következménye.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*