Francisco de Miranda 271. születésnapjának emlékére

Megint csak egy történelmi személyiségről kell röviden írnunk, akit sajnos ismét csak méltatlanul, elég kevesen ismernek Latin-Amerikán kívül. Ő Sebastián Francisco de Miranda, vagy szimplán csak Francisco de Miranda. Egy venezuelai forradalmárról és katonáról van szó, aki hasonló utat akart bejárni, mint Simón Bolívar. Azaz függetlenséget akart kiharcolni a spanyol gyarmatoknak. Őt tartják Simón Bolívar előfutárának, akinek végül sikerült az, ami mostani főszereplőnknek nem – felszabadította szinte egész Dél-Amerikát.

Francisco de Miranda élete röviden

Gondoljunk bele, hogy milyen élete volt az 1750-ben született katonának. Három különféle politikai és történelmi eseménysorozatban tudott résztvenni: az amerikai polgárháborúban, a francia forradalomban és a spanyolok ellen vívott dél-amerikai háborúkban. Élményeiről 63 kötetes naplót is írt, aminek elolvasásához tényleg komoly elszántságra van szükség. Igazi idealista volt, aki a felszabadítás mellett Latin-Amerika egységesítését is kitűzte élete céljának. 1812-ben azonban átadták a spanyoloknak és végül négy évvel később egy spanyol börtönben halt meg.

Nemrégiben ünnepelték Venezuelában születésének 271. évfordulóját, ennek apropóján mi is emlékezzünk meg róla néhány kevéssé ismert tény bemutatásával. Tudtuk-e, hogy Miranda volt a La Gran Colombia eszméjének megalkotója? De azt azért ki kell emelni, hogy Bolívarral ellentétben Miranda a Nagy Kolumbiát az amerikai Mississippi-folyótól egészen a Tűzföldig képzelte el. A venezuelai forradalmár az egyetlen olyan amerikai, akinek nevét a francia forradalomban betöltött szerepéért felvésték az Arc de Triomphe-ra Párizsban.

Francisco de Miranda rengeteg dolgot tanult élete során, tanult vallástörténetet, földrajzot, matematikát, fizikát és még orvostudományokat is. Sajnálatos módon azonban pont ez a hatalmas tudás váltotta ki az Inkvizíció haragját, akik 1778 és 1783 között komoly üldözésnek tették ki az amerikai felszabadulás nagy élharcosát. A legszomorúbb a történetében azonban az elfogása és halála. Ugyanis Simón Bolívar maga gondolta úgy, hogy Miranda elárulta az igaz ügyet, amikor kapitulált a királypártiak előtt. Ekkor fogták el és adták át a spanyoloknak, így került végül egy spanyol börtönbe, ahol 1816-ban halt meg agyvérzésben. A mai napig nem tudni, hol van eltemetve, tömegsírba dobták testét.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*