Raúl Castro valószínű utóda: Miguel Díaz-Canel

Sokak számára szomorú bejelentést tett nemrégiben a Kubai Kommunista Párt kongresszusán a párt vezetője, Raúl Castro. A most 89 éves politikus bejelentette lemondását. Ezzel pedig végetért a Castro család hat évtizeden át tartó irányítása a párt élén. Raúl Castro elmondása szerint most már itt az ideje, hogy átadja a stafétát a feltörekvő fiatal generációknak. Akik tele vannak szenvedéllyel és anti-imperialista szellemmel. Utódját hivatalosan egy négynapos kongresszuson fogják majd kijelölni, de már most lehet sejteni, hogy ki fogja átvenni a párt vezetését.

Nem máshoz, mint Miguel Díaz-Canelhez fog kerülni nagy valószínűség szerint a párt irányítása, aki egyébként 2018 óta már Kuba elnöke is. És sajnálatos módon a világsajtóban végigfutott ugyan a hír Raúl Castro lemondásáról, de nem igazán vették sokan a fáradtságot, hogy utánajárjanak, ki is az a Miguel Díaz-Canel, aki a pártot is fogja irányítani rövidesen. Jöjjön tehát most 5 olyan dolog, ami kevéssé ismert Canelről!

Miguel Díaz-Canel és öt kevésbé ismert tény

1) Bárki, aki Kubában vezető politikai pozícióba kerülhet, komoly múlttal kell, hogy rendelkezzen a nép szolgálatát illetően. Díaz-Canel esetén sincs ez másként, aki három éven át szolgált a forradalmi hadseregben, 2013-ban Kuba alelnöke lett, előtte pedig miniszter is volt. Sőt, Raúl Castro személyes testőreként is szolgált. Santa Clarában nőtt fel, ott, ahol Fidel Castro és Che Guevara egyik legnagyobb hatással bíró csatájukat nyerték meg Fulgencio Batista diktátor hadserege ellen.

2) Bár sokan arra gondolnak, hogy majd ő változást hoz a szigetország politikai irányát tekintve, erre nem kell számítani. Ugyanis Díaz-Canel eltökélt anti-imperialista és antikapitalista. Már 2018-ban is egyértelművé tette, hogy a kubaiak semmilyen nyomásra és fenyegetésre nem fogják feladni eddigi álláspontjaikat.

3) Progresszív politikusról van szó, aki mindig betartja ígéreteit. Közeli barátjának mondhatja Evo Moralest és Nicolas Madurot is. Amikor még az 1990-es években Kubában az étel és minden más is hiánycikknek számított, inkább biciklivel közlekedett miniszterként, pedig használhatott volna állami autót is sofőrrel.

4) Ő is nagyon hisz abban, hogy Kubának a progresszív dél-amerikai államokkal kell együttműködnie. És ezt eddig is fontos prioritásnak tartotta a kubai külpolitikában.

5) Bár sokan beszélnek arról, hogy ő 2018-ban csak azért lett Kuba elnöke, mert Raúl Castro kiválasztotta személyesen, ez nem így van. A kubai nép a demokratikus berendezkedésnek megfelelő módon választotta meg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*